ssc je mechanical II Thermodynamics MCQ Practice IIssc je mechanical previous year paper
| 11. Thermal equilibrium between two or more bodies exists, when they are brought together, there is no change in ____. (a) Density (b) Pressure (c) Temperature (d) All options are correct | 
| Ans : (c) | 
| 12. The instrument used to measure high temperatures in a furnace is known as (a) thermometer (b) pyrometer (c) calorimeter (d) barometer | 
Ans : (b)
| 13. The specific heat at constant volume of solids obeys Debye's T3 law at ......... (a) High temperatures (b) Low temperatures (c) High pressure (d) All temperatures | 
| Ans : (d) | 
| 14. Thermocouples are generally used for accurate temperature measurement upto ..............oC. | 
 
(a) 1800                      (b) 1700
(c) 1400                       (d) 1300 
| Ans : (c) | 
| 15. The time constant of a thermocouple is : (a) the time taken to attain the final temperature to be measured (b) the time taken to attain 50% of the value of intial temperature difference (c) the time taken to attain 63.2% of the value of initial temperature differences (d) determined by the time taken to reach 1000C from 00C | 
| Ans : (c) | 
 
| 16. Heat flows on body to other when they have (a) Different heat contents (b) Different specific heat (c) Different atomic structure (d) Different temperature | 
| Ans : (d) | 
| 17. Platinum resistance thermometer can be used upto .............. oC. | 
 
(a) 1200                      (b) 1500
(c) 200                         (d) 850 
| Ans : (d) | 
| 18. Zeroth law of thermodynamics deals with: (a) internal energy (b) entropy (c) concept of temperature (d) absolute zero of entropy | 
| Ans : (c) | 
| 19. The boiling and freezing points for water are marked on a temperature scale P as 130o P and -20oP respectively. What will be the reading on this scale corresponding to 60oC on Celsius scale? | 
 
(a) 60oP                        (b) 70oP
(c) 90oP                         (d) 110oP 
| Ans : (b) | 
| 20. The fixed point/points for celcius temperature scale is/are : (a) Ice point as 0oC (b) Steam point as 100 | 
| (c) Both ice and steam points as 0o & 100oC respectively (d) Triple point of water as 0.01oC | 
| Ans : (c) | 

